Tar ikke imot uventet besøk

Det
nytter
ikke å
møte opp
utenfor Ringe-
rike fengsel, banke
på porten og håpe at du
får slippe inn på besøk: Ikke
engang om du heter Jesus

Tegning av et fengsel

Tar du med deg en tvistpose til en du skal besøke i fengselet, kan du risikere å måtte spise hele posen! Ifølge fengeselets vedtekter har ikke den innsatte adgang til å kose seg med restene på cella.
Illustrasjon: Ellen Lande Gossner (forminsket)

"Der-
som
en innsatt
ber om et slikt
besøk nå i dag
- så kommer det
trolig noen uken etter."

Øyvind Woie
woie@vl.no 22 31 04 09
Vårt Land 17.09.2004

Kakerester. Ved inngangen må du oppgi hvem du er og hvem du ønsker besøke. Deretter slipper du gjennom hovedporten og inn til ekspedisjonen.
Der venter metalldetektorportalen. Fengselet oppfordrer besøkende til å unngå tøy med metallknapper, spenner eller lignende.
- Ingen slipper inn til besøk så lenge portalen gir utslag, opplyser fengselet.
Yttertøy, vesker, tobakk, medisiner, mobiltelefon må legges igjen i besøksgarderoben.
Mat, kaker eller snack kan den besøkende derimot ta med seg. Men dette må ikke pakkes i emballasje som ikke kan bringes gjennom metalldetektoren. Bestikk og dekketøy er ikke tillatt, heller ikke drikke. Det kan kjøpes i automatene i besøksrommene. Blir det et kakestykke til overs, må den besøkende ta dette med seg ut av anstalten. Den innsatte har ikke adgang til å kose seg med restene på cella.
Å be om besøk fra presten er det nærmeste man kommer et spontanbesøk i Ringerike fengsel.
- Hvis en innsatt sliter og han ber om besøk av en representant fra sitt trossamfunn, så ordner jeg det. Det er en rett alle innsatte har.
-Det kan gå ganske fort?
- Ja, det går rakst. Dersom en innsatt ber om et slikt besøk nå i dag - så kommer det trolig noen uken etter.
- Hva med deg, får presten gå på besøk når han vil?
- Det kommer litt an på hvor akutt det er. Dersom en innsatt tar kontakt med meg når jeg er inne i fengselet, ber jeg ham sende meg en lapp. Så kan vi gjøre en avtale. Men hvis det er snakk om et dødsbudskap eller større personlige kriser, slipper jeg inn umiddelbart.

Egen besøkstjeneste. Fengselspresten organiserer besøkstjenesten og sørger for at ulike grupper fra menigheter og forskjellige miljøer besøker de innsatte.
- Besøkerne fra Røde Kors og Prison Fellowship er kurset og klarert. Alle innsatte som ønsker det kan be om å få besøk av en besøker.
- Hvor mange ber om slikt besøk?
- Cirka 30. De får besøk annenhver uke. Det er besøkende som gir medmenneskelighet og omsorg.
- Hvordan er disse besøkene?
- For mange er det en hyggestund der de kan snakke om hva de vil. Mange har med seg noe godt å spise og en kaffeskvett. Dette er et viktig tilbud som gjør de innsatte bedre rustet til å klare soningen.

I Ringerike Fengsel er det 160 innsatte. En sju meter høy og 1068 meter lang betongmur skiller dem fra familie, venner og naboer.
Besøkstiden i fengselet er torsdager 18:00-19:45, lørdager og søndager 09:45-11:45, 12:30-14:30, 15:00-17:00 og 18:00-19:45.
- De som skal komme på besøk må bestille besøkstid på forhånd, sier underdirektør Marit Rossehaug ved Ringerike fengsel.
-Så det nytter ikke bare å dukke opp en lørdag formiddag for å stikke innom?
- Nei, det går ikke, sier underdirektøren.
Ledelsen ved fengselet vil gjerne legge til rette for besøk, men sikkerhetesnivået må holdes høyt.
- Ifølge regelverket skal et besøk vare minimum en time. Her blir det vanligvis to timer. Pårørende med lang reisevei kan i enkelttilfeller få være lenger sammen med den innsatte.

Må ha tillatelse. Åtte besøksrom skal fordeles på 160 innsatte. To av disse er familierom.
Men ingen slipper inn uten besøkstillatelse.
- Den innsatte skriver en søknad med navnene på de han ønsker besøk av. Dette blir sett på som en personlig invitasjon fra de innsatte. Dersom de det søkes for vil komme på besøk, kontrollerer politiet personopplysningene. Vanligvis tar det et par uker fra søknadsskjemaet er postet til besøkstillatelsen foreligger. Da kan man bestille besøkstid, forklarer Rossehaug.
Den innsatte kan normalt motta ett besøk per uke.

Nøkkelperson. Fengselsprest Jens Ivar Aasen er en nøkkelperson når det handler om besøk i Ringerike fengsel.
-De pårørende er den nærmeste ressursen i de innsattes liv under soningen, derfor er det svært viktig å bevare den kontakten.
- Får de innsatte nok besøk?
- Det varierer. det er forskjell på dem som har familie og nettverk i nærheten og de som bor langt unna. Utlendinger som ikke har familie i Norge, får lite eller aldri besøk.
Mange ser frem til besøkene med store forventninger.
- Å få besøk er et høydepunkt for den innsatte. En glede i en tung tid.
Men det er mye praktisk som må legges til rette før en kan sitte ansikt til ansikt med ektemann eller pappa.